top of page

Travelport se stal prvním GDS, který nabízí NDC obsah

  • agentura ve Velké Británii vystavila první letenky přes NDC

  • začíná nová éra, Travelport plní svůj NDC plán


Langley, Velká Británie, pátek 19. října 2018

Travelport (NYSE:TVPT), přední obchodní platforma pro cestovní ruch, se stal prvním provozovatelem globálního distribučního systému, který umožnil knihování letů prostřednictvím technického standardu NDC (New Distribution Capability) zavedeného asociací IATA (International Air Transport Association).

První transakce přes standard NDC byla provedena v britské cestovní agentuře Meon Valley Travel v pátek 19. října. Jednalo se o naknihování krátkého letu z Londýna do Milána operovaného významným evropským dopravcem. Agentura využila poslední verzi aplikace Smartpoint. Nová funkcionalita umožňuje knihování jakýchkoliv služeb dopravce bez dalších poplatků. Jedná se o první z řady produktů, které Travelport vyvíjí v reakci na měnící se metody distribuce obsahu leteckých dopravců.

Letecké odvětví vyvíjí standard NDC od roku 2012. Cílem je umožnit agentům větší kustomizaci nabídek a vytvoření užších vztahů mezi leteckými dopravci a zákazníky. Travelport již nabízí službu Rich Content and Branding, kterou dnes využívá přes 270 dopravců a přes kterou distribuuje více než 339 dodatečných služeb pro 90 dopravců. Novou NDC funkcionalitu je možné v Travelport GDS využít díky podobným XML spojením, která Travelport již používá skrze API s více než 20 nízkonákladovými dopravci.

V únoru Travelport zveřejnil svůj plán pro počáteční řadu NDC produktů. Krátce předtím se v prosinci 2017 stal prvním provozovatelem GDS, který získal jakožto agregátor obsahu od asociace IATA certifikaci třetího stupně. Tento status je nezbytný pro kteroukoliv organizaci, která chce poskytovat klíčové funkcionality správy nabídek a objednávek obsahu. V rámci představení NDC bude pvní verze funkcionality, která byla spuštěna tento týden, používána během následujících několika měsíců stále vyšším počtem agentur a dopravců. Naváže na ni řada produktových vylepšení, včetně verze pro online agenty v roce 2019.

Vzhledem k tomu, že se jedná o složitou technologii, Travelport se zavázal nadále vyvíjet tyto produkty po konzultaci s širokou řadou agentur a leteckých dopravců po celém světě.

Gordon Wilson, Prezident a CEO společnosti Travelport, řekl: „Toto je pro distribuci leteckých dopravců historický mezník. Jsme potěšeni, že můžeme stát v čele zahájení NDC éry. Realizace se neobešla bez obrovského množství zkušených odborníků, a já chci poděkovat svým kolegům v Travelportu i ve společnostech, které s námi spolupracují. Co se týče spuštění NDC, jsme stále na úplném začátku. Bude se nadále vyvíjet s tím, jak budeme získávat praktické zkušenosti s jeho prvním použitím. Už o tom jen nemluvíme, skutečně jsme udělali kus práce a máme v rukou NDC produkt. Kromě toho dále nabízíme komplexní globální obchodní platformu pro cestovní ruch, která umožňuje rychle pracovat s obrovským objemem cestovního obsahu, ve kterém mohou agentury po celém světě vyhledávat a knihovat.”

Aleks Popovich, IATA Senior Vice President pro finanční a distribuční služby komentuje: „Gratulujeme společnosti Travelport k tomu, že se prostřednictvím její platformy uskutečnilo první knihování přes standard NDC. Toto je významný krok do nové éry maloobchodního prodeje leteckého obsahu. Těšíme se na pokračování spolupráce se společností Travelport, která bude v následujících měsících a letech své NDC produkty zdokonalovat.”

Colin Boddy, Corporate Director v agentuře Meon Valley Travel, dodává: „Jsme hrdí, že jsme se stali první agenturou, která provedla úplně první NDC knihování přes náš preferovaný GDS kanál. Co se týká technologií, vždy jsme byli v přední linii, a jsme poctěni, že jsme byli vybráni jako partner pro tento historický moment.”


Claire Osborne ze společnosti Travelport (vlevo) s Kelly Doherty z agentury Meon Valley Travel úspěšně provedly v pátek 19. října první rezervaci prostřednictvím standardu NDC v sídle agentury v anglickém Leicesteru.

Váš Travelport

0 comments
bottom of page